Op wisselende dagen met tussenpozen vasten is volgens sommige onderzoekers goed voor het brein. Dit ‘intermitterend vasten’ kan een rol spelen bij het voorkomen of uitstellen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.
Prof. dr. Mark Mattson is een vooraanstaand expert van intermitterend vasten. Als professor neurowetenschappen aan de Johns Hopkins University en hoofd van het laboratorium van neurowetenschappen aan het National Institute on Aging (NIA) adviseert hij om af en toe een maaltijd over te slaan. Door tijdelijk vasten komt GDNF vrij. Dit enzym repareert onze hersenen.
Onze hersenen wegen slechts 2-3% van ons totale lichaamsgewicht maar verbruiken een kwart (!) van alle energie uit onze voeding. Het is dan ook verrassend dat juist het vasten aanzienlijke voordelen kan bieden voor het brein. Je voorziet ze tijdelijk van minder brandstof en ze gaan beter functioneren…
Mark Mattson: “Dat komt omdat vasten een uitdaging is voor de hersenen. De hersenen reageren op het ontbreken van voedsel door het activeren van adaptieve ‘stress response routes’ die het brein weer helpt te vechten tegen ziektes.”
En verder laat ook deze wetenschapper een protest horen tegen de voedings- en farmaceutische industrie: “Hoe komt het dat de normale voedingspatroon bestaat uit drie maaltijden per dag plus snacks? Het is al bewezen dat er een gezonder eetpatroon is, maar er is veel druk om dit zo te houden en het liever nog met meer eetmomenten uit te breiden. De voedingsindustrie verdient geen geld aan het overslaan van het ontbijt zoals ik vandaag deed! Nee, ze verliezen geld. En hoe zit het met de farmaceutische industrie? Wat als mensen regelmatig intermitterend vasten en we worden met zijn allen gezonder?”