“U heeft de ziekte van Parkinson”.

Hoe slechts één mededeling van je arts je leven voorgoed kan veranderen. Wat is mijn toekomst, heeft het nog zin, wanneer… ?? Allemaal vragen die in ons hoofd steeds weer terugkomen en waarop we het antwoord niet weten. De tijd zal het leren…

De kwaliteit van je leven hangt niet af van wat er met je gebeurt, maar hoe je er op reageert. Aan het eerste kun je niet zo veel doen, aan het tweede alles.
Kun jij zin en plezier in het leven houden terwijl je fysieke lichaam je in de steek laat? En, waar is de zin van het leven? Geloof jij er nog in? Had jij dit van het leven verwacht? Wij hebben een reden om treurig en angstig te zijn, maar is dat de oplossing? Kun je gezond-ziek-zijn? Mag je je vitaal voelen ondanks dat je parkinson verschijnselen hebt?
Veel parkinsonmensen willen leren om positiever en zorgelozer in het leven te staan. Maar, hoe kun je je positief voelen als je nog iedere dag in het rouwproces zit? Hoe kom je daar doorheen terwijl je voelt dat het leven je zo in de steek heeft gelaten?
En kun je aanvaarden dat je achteruit gaat? Je wilt nog wel maar kunt niet meer. Je leeft met het voortdurende gevoel van niet meer kunnen. Dat is misschien wel het grootste proces van veel parkinsonmensen. De realiteit dwingt je tot overgave en te nemen wat er is.

Misschien is een lotgenoten-gesprek iets voor jou. Om samen eens te onderzoeken wat nog wel kan en om je te motiveren door te gaan, ook al kost dat moeite. Je kunt daarvoor het contactformulier invullen. De gesprekken vinden plaats in Heiloo of Bergen (NH). Er is beperkt plaats.

Aanmelden: