De volgende dag ontmoette ik Howard opnieuw. We lunchten samen in een Cubaans restaurant in Ybor City, een oude wijk van Tampa.
Het was heerlijk iemand te ontmoeten die, na de diagnose Parkinson, nu vrij is van symptomen en dat heeft bereikt zonder medicijnen. Het viel ons op hoe goed het ons deed om elkaar in onze energie te kunnen ontmoeten. We hebben gelachen, onze angsten benoemd, ons geëmotioneerd en onze dankbaarheid voor het leven gevierd. Dat brengt me bij het effect van peergroups.
Een peergroup is een groep mensen die af en toe bij elkaar komt en een gezamenlijke interesse heeft. Groepen van gelijkgestemden. Er bestaan dus ook peergroups van Parkinson’s patiënten die op gezette tijden bij elkaar komen. In Nederland worden dat lotgenoten-groepen genoemd.
In Florida is de maand April uitgeroepen tot Parkinson maand. In Nederland kennen we 11 april als Parkinson dag (geboortedag van dr. James Parkinson) en in zowel Florida als in Nederland worden er op gezette tijden bijeenkomsten voor patiënten georganiseerd. Deze bijeenkomsten doen veel positiefs voor mensen die behoefte hebben aan contact met lotgenoten of op de hoogte willne blijven van de laatste informatie.
Tijdens onze Starbucks-meetings in Tampa viel het ons op we vooral praatten over mensen die in heling geloofden. Allebei konden we bijvoorbeeld een aantal mensen opnoemen die van kanker waren genezen. Voor zowel Howard als voor mij was het helend om ook in de nabijheid van deze mensen te zijn en hun verhalen te horen. Het voedde onze helende energie. Dat betekende niet dat we ziektes ontkenden. Nee, zeker niet. We ontkenden slechts het ongeneeslijke van de ziektes. We zochten daarom naar manieren om onze geest te voeden met helende gedachtes en bewandelden de wegen die daar naar konden leiden. Precies de reden van onze ontmoeting gisteren en vandaag. Een geweldige peergroup van twee personen. En jammergenoeg ontmoetten we, ook zonder de lotgenoten-bijeenkomsten, nog veel Parkinson’s patiënten die niet meer in de kracht van zelfheling geloofden. Mensen die de moed hadden opgegeven en geen kracht meer uit zichzelf konden halen om aan genezing te werken. En dat waren voor zowel Howard als voor mij pijnlijke ervaringen.
Ik kan iedereen die informatie zoekt over zelfheling het boek ‘road to recovery’ van Robert Rogers aanbevelen. Robert Rogers heeft ook een website ‘about parkinson’s disease’ met waardevolle informatie. Het interessante interview dat Robert Rogers op 15 maart 2011 met Howard Shifke had is ook op de site van Roberts Rogers te beluisteren.