Na de reacties op mijn vorige bericht over stap voor stap en het ontbijt met havervlokken wil ik je het volgende artikel niet onthouden.
Dit artikel kwam ik tegen in de brochure van Amanprana. Deze organisatie stelt zich tot doel je levenskracht op een serene wijze te ondersteunen en te versterken, zonder lichaam en geest geweld aan te doen, zacht en zonder excessen.
“Voeding is de essentie van gezondheid volgens Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunst en filosoof. Vooralleer een arts een praktijk begint, legt hij de eed van Hippocrates af. Hippocrates scheidde wetenschap van natuurfilosofie. Hij legde de nadruk op hygiëne bij patiënt en arts. Gezonde eet- en drinkgewoonten, belang van frisse lucht, het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zorgen voor balans (homeostase) waren de pijlers van zijn therapie als Griekse arts (ca. 460-370 voor onze tijdrekening). Hippocrates stelde: ‘laat voeding je medicijn zijn’. De natuur verschaft voedingsmiddelen met krachtige, gezonde eigenschappen, die kwalen kunnen bestrijden en gezondheid kunnen schenken. Van de meeste welzijnskwalen is geweten dat ze voor minder dan 15% afhankelijk zijn van erfelijke factoren. De belangrijkste reden voor westerse kwalen zijn voeding en leefwijze. Geraffineerd voedsel is wellicht de belangrijkste oorzaak van westerse kwalen en van slechte gezondheid. Je haalt er niet meer de helende kracht uit die ongeraffineerd, puur voedsel ons geeft. Zo verdwijnt 80% van alle mineralen, 90% van alle vitamines en bijna alle vezels uit volkoren meel bij het raffineren tot wit meel. Zo worden ook bij ontgeuren en raffineren van olie de vele waardevolle nutriënten verwijderd en ontstaan er onnatuurlijke bindingen. Wit brood, witte rijst, witte suiker, witte pasta, geraffineerde of ontgeurde olie worden herleid tot bijna ‘kale’ calorieën. Het lichaam moet krachtige voedingsstoffen kunnen opnemen om speeksel, maag- en darmsappen, enzymen, etc. aan te maken. Bij de aanmaak van deze lichaamsstoffen verbruikt het lichaam haar eigen voorraad vitaminen, enzymen en mineralen en krijgt in ruil bij geraffineerd voedsel de bijna kale calorieën in de plaats. Gevolg? Weerstand, vitaliteit, potentie, denkvermogen, concentratie, hormoonbalans, etc. gaan stap voor stap zachtjes achteruit. Na jaren steken dan welvaartskwalen de kop op. Onze vitaliteit kan ons levensritme niet meer aan. Tot aan het begin van de 20ste eeuw was gezonde voeding de basis van elke therapie. De radicale breuk die optrad in de 20ste eeuw tussen voeding en gezondheid vormt de reden waarom wij ondanks een sterke geneeskunde niet in staat zijn 70% van alle voortijdige overlijdens aan westerse kwalen te voorkomen. Laat me eindigen met de woorden van 2-voudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling: ‘optimale voeding is het medicijn van de toekomst’.”
-Bart Maes, stichter van Amanprana.