Met behulp van geavanceerde computermodellen hebben onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen nieuwe kennis opgedaan over de complexe processen die parkinson veroorzaken. De baanbrekende bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Neuroscience. Vind hier het volledige artikel. Het onderzoek gaat vooral over de vraag: Is er bij parkinson een tekort aan dopamine?
Dopamine is een neurotransmitter die lichamelijke en psychische functies zoals motorische controle, leren en geheugen beïnvloedt. Deze stof wordt aangemaakt en gereguleerd door speciale dopaminecellen in een gedeelte van de hersenen dat substantia nigra heet. Veel onderzoekers hebben tot nu toe geconcludeerd dat het langdurige gebrek aan dopamine de oorzaak van parkinson is. Het nieuwe Deense onderzoek heeft echter aangetoond wat er werkelijk plaatsvindt in de hersenen.
Bij het met verfijnde apparatuur aftasten van de hersenen van mensen met parkinson blijkt dat er helemaal geen gebrek aan dopamine is. Het tekort aan dopamine wordt namelijk gecompenseerd door de aanmaak van nieuwe dopaminecellen. Er wordt dus gebruik gemaakt van de plasticiteit (groeivermogen) van de hersenen zelf. De hersenen compenseren de signaalfunctie (bij parkinson worden signalen van de hersenen niet goed doorgegeven aan het lichaam) door het creëren van extra dopaminecellen. Berekeningen hebben aangetoond dat afname van dopaminecellen pas zeer laat in het proces plaatsvindt. Echter, de symptomen treden al lang voordat het aantal dopaminecellen verder afneemt op. De reden hiervoor is dat het signaal (of de kracht van de werking) van de dopamine zwakker wordt.
Dit sterkt mij in de overtuiging dat er voldoende dopamine wordt aangemaakt maar dat de kwaliteit van die dopamine nog niet optimaal is. Om in mijn woorden te spreken: de substantia nigra (het hersengedeelte waar dopamine wordt aangemaakt) is niet dood maar lui. En dus hebben we manieren te vinden om dit gedeelte van de hersenen weer opnieuw te stimuleren. Dit is de essentie van mijn parkinson-reis zoals eerder in dit blog beschreven. Lees hierover mijn bericht ’10 jaar medicijnvrij’. Een stressvrij bestaan, positieve affirmaties, gezonde mentale en fysieke leefwijze, het onderhouden van positieve relaties, ontzorgen, dingen doen die je leuk vindt, mediteren en mind-fullness zijn maar een paar voorbeelden die er voor kunnen zorgen dat het substantia nigra opnieuw wordt geprikkeld om frisse, goedwerkende dopamine aan te gaan maken.