Kunst met een grote K. Een bekende uitdrukking. Het betekent zoveel als ‘met een grote K is gewichtiger dan met een kleine K’.
Wat doet zoiets met ons? Taal is belangrijk, dat weten we al lang. Een dokter heeft patiënten. En wat gebeurt er bij ons van binnen als de dokter ‘cliënten’ heeft. Dat klinkt anders, toch? En wat doet het woord ‘ziekenhuis’ met ons? Is ‘medisch centrum’ niet een mooiere term. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Een dokter die tegen een cliënt zegt ‘uw situatie is te vergelijken met een auto die total-loss is’ (waargebeurd verhaal!) doet iets ander dan de dokter die zegt ‘kijk, er branden een paar waarschuwingslampjes op het dashboard dus daar gaan we even serieus naar kijken’.
Of, een ander waargebeurd verhaal, de dokter die tegen een cliënt met een ontsteking bij het hart zegt ‘het zit op een ernstige plek die moeilijk te bereiken is’ of ‘het zit op een niet zo makkelijke plek dus we gaan er extra voorzichtig mee om’.
Wat doet taal? Door taal maken we een interne voorstelling (gedachte) van datgene wat de ander zegt. En, die gedachte geeft een bepaald gevoel, een stemming. En, leren, veranderen en presteren is stemmingafhankelijk. Taal kan dus ook genezing bevorderen. De andere kant is namelijk ook waar. Taal kan ook ziekmakend zijn. Het voorbeeld van de auto die total-loss is zegt genoeg.
Als Kunst met een grote K gewichtig is, wat is Parkinson dan met een grote P? De term parkinson is afgeleid van James Parkinson die als eerste de symptomen beschreef, dus de ‘ziekte van Parkinson’ die met een grote P wordt geschreven klopt. Net als de ziekte van Crohn of de ziekte van Begterew. Maar de ziekte van hartfalen of ischias bestaat niet, dus dat wordt altijd met een kleine letter weergegeven. Tenzij je denkt dat ischias genoemd is naar een beroemde Spaanse zanger… maar die heet Julio Iglesias :-).
Wat verandert er als we ‘parkinson’ met een kleine p weergeven en nog wat verder spelen met taal, zonder de realiteit te ontkennen. Want, ‘ik heb parkinsonverschijnselen’ of ‘ik heb parkinsonsymptomen’ klinkt allemaal weer anders dan ‘ik heb de ziekte van Parkinson’.
Heb jij het gevoel dat jij je proces positief kan beïnvloeden door ook je taalgebruik te versterken, dan is parkinsoncoaching mogelijk een goed idee. Neem dan eens vrijblijvend contact met me op.