Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij je je aandacht concentreert op wat er nu in jou gebeurt. Het is een methode die zijn oorsprong heeft in Oosterse stromingen, zoals het Boeddhisme.

De kern van deze aandachttraining ligt in het verschil tussen leven op de automatische piloot en bewust leven. Door je aandacht bewust naar binnen te brengen en je met nieuwsgierigheid en compassie te concentreren op wat er nu gebeurt kun je jezelf leren rustiger, milder en vrij van stress te leven. Je leert te werken met het inzicht dat je reactie niet komt doordat je iets meemaakt maar doordat je op een bepaalde manier daarop automatisch reageert. Je ontwikkelt een manier om hier op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken en de niet-functionele automatismen los te laten.

Mindfulness training kan zowel individueel als in groepsverband.

Parkinson mensen die moeite hebben met het aanvaarden van hun situatie en op zoek zijn naar innerlijke kalmte kunnen voordeel hebben bij deze methodiek. Ook wordt de methodiek toegepast bij o.a. depressie en chronische pijn.