Hij had nog maar kort geleden de diagnose ‘parkinson’ gekregen en had een afspraak gemaakt voor een coaching-sessie.
Hij kwam voor een, zoals hij dat noemde, ‘deep change in life’.
Hij vertelde me wat hij niet meer wilde. “Geen stress, geen spanning, geen eindeloze vergaderingen, niet meer ’s avonds en de weekenden te lang doorwerken…”.
Ik onderbrak zijn verhaal met de vraag:
“Wat zou je wel willen?”. Even was hij stil, zuchtte en zei: “Balans tussen privé en werk en genieten van de mooie dingen. Een goed leven hebben”.
Nigel Marsh (auteur van o.a. het boek ‘overworked and underlaid’) heeft over dit onderwerp een prachtige 10 minuten TED-talk gegeven. Nadat we de TED-talk bekeken, bespraken we de vier belangrijkste inzichten die Nigel Marsh noemt:
1. In onze huidige cultuur is sommig werk slecht te combineren met een gezin. Mensen vragen teveel van zichzelf en van anderen. In onze hedendaagse op winst en productie gerichte maatschappij werken veel mensen keihard voor een baan die ze haten zodat ze dingen kunnen kopen die ze niet nodig hebben om indruk te maken op andere mensen die hetzelfde doen.
2. We hebben in te zien dat de politiek en de bedrijven dit probleem niet voor ons gaan oplossen. Wij zullen zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het soort leven dat we willen leiden.
3. We moeten goed overwegen in welk tijdsframe we balans beoordelen. Willen we ieder moment van de dag of evalueren we over een langere tijdsperiode, bijvoorbeeld per week of per maand?
4. Balans vraagt om veel meer actie dan bijvoorbeeld een abonnement nemen op een sportschool of een huisdier die om buiten spelen vraagt. Om in balans te leven is het goed om alle aspecten van je leven onder de loep te nemen. Balans is een life-style.
Ik herhaalde vervolgens niet meer de vraag “Wat wil je wel?” maar stelde de vraag
“Wat ga jij doen?”.